Geschiedenis

Fodiak : 1981 – 2021

Fodiak, wat staat voor Foto en Diaclub Klerken, is een vereniging die door zijn gedurfde inzet de laatste jaren een grote groei kent.  Door tijdig te vernieuwen en volledig digitaal te gaan werken zijn we mee met evolutie en worden regelmatig de nieuwste technieken geoefend.

Het begon in Klerken allemaal in 1981 toen stichtend voorzitter Emmanuel Schotte lid van een wereldvermaarde club in Ieper het wat langzamer aan wilde doen. Vroeger was er de drang om te presteren en hoog te scoren op wedstrijden, dit leverde hem wel internationaal goede resultaten, vooral in de PSA competitie in de USA, maar dit vraagt veel inspanningen. De start die we toen namen, samen met de student fotografie, Peter Stuyk, kreeg als basis mee om de doorsnee amateurfotografen samen te brengen in een maandelijkse clubbijeenkomst. Eigen werk te bespreken en elkaar met raad en daad te helpen. Toen Peter de professionele toer opging werd hij door zijn moeder in de club vervangen. Mevrouw Stuyk werd de stuwende kracht in onze groep die uitgroeide tot 25 actieve leden.

Maandelijks komen we tweemaal samen in ons lokaal boven de plaatselijke school : op de eerste maandagavond van de maand komen we samen om onze foto’s te bekijken en te bespreken. Op de derde maandagavond komt dan meer technische of theoretische uitleg aan bod.

De toekomst is gewaarborgd met het digitaliseren van de fotografie, men kan er heel creatief mee omgaan. Fotograferen is dikwijls nog maar de aanzet, digitaal kan er gemanipuleerd worden en verder gewerkt tot echte meesterwerken in reeksen waar de beelden en de muziek elkaar aanvullen tot een smaakvolle show.

Sedert 2006 houdt Fodiak jaarlijks een fototentoonstelling met het werk van de eigen leden. Dit gaat door in Het Heuvelhuis in Klerken.

Naast de vergaderingen in het lokaal wordt er regelmatig een uitstap voorzien om te gaan fotograferen.

Fodiak is ook te zien op het internet onder : www.fodiak.be.

Op 14 november 2021 werd Fodiak ontvangen op het gemeentehuis ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan.